fbpx
Hitta din stil. Planera färdiga looks. Skapa en hållbar spännande långsiktig kreativ unik rolig garderob.

Vad är färganalys? 

Färganalysen har verkligen gjort come-back, vilket inte minst märks på TikTok. På 80-talet var det SVT-programmet Sköna Söndag som satte färganalysen på kartan i Sverige. Programmet guidade tittarna bland årstider och färger. Du kunde vare en vår, sommar, höst eller kanske vinter. Hur går en modern färganalys till och varför behöver du göra en?

Grunden till färganalys och färglära går tillbaka långt i tiden. Redan på 1800-talet skapade Albert Henry Munsell ”the Munsell Color system” som graderade och delade in färg i olika dimensioner. Konstnärer, lärare och andra personer utvecklade sedan olika metoder, verktyg och färghjul för vägledning kring färgharmoni. På 80-talet kom boken ”Colour Me Beautiful” där årstiderna blev färgtypsnamn med tillhörande passande färgpalett.  

Vill du läsa mer om historien bakom färganalys och färglära – läs vårt blogginlägg här.

Varför färganalys?

Varför göra en analys – jag kan väl ha vilken färg jag vill, tänker du? Och visst kan du det. Men vissa färger gör oss glåmiga och trötta. Andra gör oss pigga och ett naturligt glow. Ibland känner vi själva (inte alltid) instinktivt vilka färger vi passar i eller får höra av människor runt oss. Ett plagg som ser fint ut på någon annan kommer sannolikt inte se likadant ut på dig – såvida ni inte har identiska naturliga färger och undertoner. Så varför chansa?

En färganalys ger dig kunskap och du får en konkret mall för färger du passar i. Analysen kan använda som en vägledning för att planera och komplettera din garderob samt dina outfits med färger som är ”dina”. Men oavsett är det så klart alltid vad du gillar och tycker att du passar bra i som du ska gå på!

När dina naturliga färger harmonierar med färgen på dina kläder, smink och hårfärg kommer du märka att du får mer lyster och glow. samt din hud upplevs som slätare. Med en personlig färgpalett kommer dina val bli enklare och du undviker felköp.

Så här går analysen till

Under en färganalys gör en av våra erfarna stylister en utförlig genomgång som utgår från din hudton, ögon- och hårfärg. Tillsammans med stylisten testar ni ett antal färger mot ditt ansikte och successivt kommer vissa av färgerna visa sig vara dina färger och andra inte. Efter genomförd analys får du ett moodboard som listar de färger du passar bäst i (och vilka som är mindre bra). Du får också tips på snitt och styling av plagg som balanserar din kroppsform på ett bra sätt.

Läs mer om hur en färganalys går till här.

Här bokar du färganalys med våra stylister

Dela det här inlägget
Bloggen

Bli ett ace på hållbart mode tillsammans med oss! I vår blogg kammar vi nätet och forskningen tillsammans med några av de skarpaste hjärnorna inom hållbarhet.