fbpx
Hitta din stil. Planera färdiga looks. Skapa en hållbar spännande långsiktig kreativ unik rolig garderob.

Skoakademin del 3

Det kan vara svårt att välja skor för en specifik outfit eller ha koll på hur man ska styla olika typer av skor. Därför tittar del tre av Skoakademin närmare på olika typer av skor, vad som utmärker dem och hur kan man styla för olika tillfällen. Dessutom ger vi några tips för hur du t ex stylar för att balansera din silhuett.

Olika klackar

Det finns typ en miljard olika namn och benämningar för olika sorters klackskor. Både själva formen, konstruktionen av överdelen och klacken kan ha ett namn. De vanligaste är:

Pumps är den mest användbara klackskon i din garderob. Det finns mängder av stilar, med smala och litet bredare klackar i olika höjder samt olika sorters modeller som slingback, platform, peep toe, ankle strap och mules. Generellt brukar man säga att pumps med väldigt smala klackar visuellt balanserar längre och smalare ben bättre än kortare och stadigare ben. Men du väljer själv vad du tycker är snyggt!

D’Orsay brukar vara det namn som är mest okänt inom kategorin pumps. Stilen härstammar från Frankrike och har en sofistikerad, karakteristisk design av överdelen. Sidorna av skon är nämligen utskurna på ena eller båda sidorna, vilket visar sidan av foten. Både låg och hög klack förekommer och de används oftast vid högtidligare tillfällen.

Mary Jane-stilen har på senare tid blivit populär för sin bekväma passform. Det en klassisk skodesign som har sina rötter i tidigt 1900-tal och började som barnsko. Den kännetecknas av en låg klack (men finns sedan 70-talet även med högre klack), rundad eller fyrkantig tå och en rem som går över vristen och fästs med spänne, knapp eller kardborreband. Den ger en feminin och söt touch till en outfit och är perfekt för både vardagligt bruk och mer formella tillfällen. Om du gillar vintagemode behöver du ett par Mary Janes i garderoben.

Kitten heel är en typ av klack som kännetecknas av en smal och låg klack som vanligtvis är mellan 1,5 till 5 centimeter hög. Namnet ”kitten heel” kommer från att de användes av unga flickor och tonåringar som övning inför högre klackar. Kittens ger en dressad look som är mångsidig nog att använda både till vardags och fest. De är även ett populärt val för skor som används på kontoret. Generella stilråd är att kitten heels balanserar en proportionerlig fot bättre än proportionellt små eller stora fötter. Men gillar du dem så kör!

Den populära modellen Mules har en öppen bakdel och det finns en uppsjö med olika looks – högre eller lägre klack och vanligast med stängd tå, men även öppen. Mules med öppen tå kan också kallas Slides, men vi tycker att man kan säga både och. Även flats finns med mule-skärning på överdelen och kallas då ibland för slip-ins. Vi gillar dem för att de är ett litet mer modernt alternativ till de populära pumpsen och funkar lika bra för sommarfest som för vardag och kontor. Slipper-liknande Mules är supersnyggt till en elegant, minimalistisk stil.

Har du väldigt små fötter kan du undvika open toe mules eller slides med fyrkantig tå, eftersom de får dina fötter att se ännu mindre ut – kör då istället en spetsigare tå. Har du väldigt korta ben så ger en Slide med mindre överdel som sitter längre ner på foten en mer balanserande silhuett eftersom din vrist hjälper till att förlänga upplevelsen av ditt ben.

Här hjälper v-formade överdelen att förlänga upplevelsen av benet.

Så får du längre eller mer balanserade ben

Hur skon sitter på foten och vilka detaljer den har spelar stor roll för upplevelsen av stil, passform, komfort och hur skon balanserar din kroppsform. Vristrem eller ankle strap är en klassisk detalj som finns i många utföranden, t ex med en enkel rem med fäste eller knapp, en t-strap, eller remmar som lindas runt benet. Det finns många exempel på både pumps, wedges och mer chunky sulor som har dessa konstruktioner.

Hur remmarna sitter och formas runt benet gör att skon blir antingen mer bekväm eftersom den sitter bättre på foten eller, om placeringen är fel för din anatomi, mer obekväm eftersom den kan skava och glida upp eller ner.

Vristrem har effekten att den ”hugger av” längden på benet strax ovanför foten. Har du väldigt långa ben så kan det vara en önskvärd effekt, men har du korta ben kan en en öppen pumps-konstruktion funka bättre. I en öppen sko hjälper vristen till att förlänga det visuella intrycket av benet. Kolla bilderna här nedan och jämför hur långt benet ser ut i de olika typerna av skor.

Olika flats

Även flats, eller platta skor (med klack och sula under 3,5 cm), har mängder av olika stilar och användningsområden. De vanligaste för dam och unisex är:

Ballerina är en av de mest populära sommarskorna eftersom den är både superbekväm och passar till en mängd olika looks. Dessutom super att resa med eftersom den tar väldigt liten plats. För 2023 och 2024 är ballerina med mesh/nät, silver och fyrkantigare tå det hetaste. Men vi gillar också den klassiska, svarta varianten i mjukt läder. Gillar du en romantisk stil är ett par ballerina med rosett och i en ljus pastellfärg ett måste i garderoben!

Generella stilråd är att riktigt platta skor balanserar en tunnare kropp med långa ben bättre – men vi gillar ballerina på alla former!

Derbys, Brogues och Oxfords är alla klassiska snörskor (eller klassiska monk straps med spännen) och namnen syftar till konstruktionen av överdelen. Brogues har hålmönster som dekoration och Oxfords en aningen mer nätt överdel med stängd snörning. Vi gillar denna look med litet mer chunky sula som ett coolare alternativ till ett par sneakers. Komforten kan vara lika hög som för sneakers, men de hårdare, mer hållbara lädren kräver ofta en del skoskav innan de sitter perfekt.

Sneakers är så klart inte bara för sport. Vi älskar dessa mångsidiga skor som kan stylas för både casual och litet mer formella tillfällen. De vanligaste stilarna är träning/athletics och casual, där athletics vanligtvis har fler detaljer på sin överdel. Casual sneakers är också ofta en så kallad flat last, vilket innebär att hela sulan ligger mot marken – det finns alltså ingen toe spring (Vad är det? Se Skoakademin del 2)

Casual sneakers är också ofta tillverkade i neutrala basfärger. För vardag stylar vi med jeans eller slacks och t-shirt eller kostym, och för en mer festlig look stylar vi sneakers med kjol, klänning, cropped- eller palazzobyxor. Gillar du stilren, klassisk styling så kör du casual och gillar du trend så passar nog court (tennis/handboll) eller athletics/hiking din stil bäst.

Stövletter är kanske vår största favorit inom flats-genren. Kanske för att de är så galet användbara och även funkar så bra i det skandinaviska klimatet – där det kan vara varmt på förmiddagen och kallt på eftermiddagen. Stövletten är vår mesta höst- och vårsko som vi stylar med smalare byxor och jeans till vardags och till penn- eller smalare långa kjolar och vida, korta byxor till fest.

Men vi använder även våra stövletter under sommaren – då oftast med en kortare kjol eller klänning alternativt high water pants som visar litet mer ben.

Generellt stilråd för stövletter är att om du ska ha dem till en kortare klänning, kjol eller byxa så ska de sitta åt runt vristen. Men det tycker vi att du kan ta med en nypa salt. Vi gillar verkligen looken av stövletter med extra vidd. Och de kan t ex vara en bra balans för dig med långa smala ben, genom att få mer volym nertill.

Stövletter behöver inte sitta åt för att vara snygga till kortare kläder.

Desert Boot eller Chukka har sitt ursprung i ökenkriget under andra världskriget och började senare användas inom sporten hästpolo. Vanligtvis gummisula med låg klack, överdel i mocka eller nubuck och 2-3 snörhål. Finns också som högklackade varianter med inbyggd wedge nuförtiden. Fin, casual look som påminner om 50-talets mjuka mockasiner, Beatles & Steve McQueen. Så snyggt till khaki/armygrönt, fräsch vit skjorta och slacks med dubbla veck.

Chelsea boots är otroligt användbara tighta, ankelhöga läderboots med elastiska sidodetaljer och ofta synliga pull straps. Under förra sekelskiftet bars de av både män och kvinnor och de blev åter igen populära under 60-talets Modsera. Nu finns både mer cleana, välklädda varianter med tunnare sulor och fina lädermaterial som funkar både på kontoret och i vardagssammanhang och mer chunky stilar med tjocka robusta sulor och material som mer är till för vardagsbruk och utomhusaktiviteter. Vi gillar mest de med square toe box eller almond toe box.

Några allmänna tips

Klackar: Prova höjden genom att stå på tå

När det kommer till klackskor är det viktigt att hitta rätt höjd för att både se snygg ut och känna sig bekväm. Ett bra sätt att prova om klackhöjden är lämplig är att ställa sig på tå i skorna. Om du kan göra det utan att känna dig obekväm eller instabil, och hälen lyfter ut skon, är klackhöjden ok för dig.

Korta ben: Välj färger och modeller som förlänger

Om du vill skapa intrycket av längre ben eller balansera en siluett som har korta ben så välj ljusa eller genomskinliga färger, undvik detaljer som vristremmar som förkortar dina ben visuellt och använd kortare stövelskaft.

Sandaler: Säkerställ komfort med en rem över vristen

När det gäller sandaler är komfort nyckeln. Det är så snyggt med enkla lädersulor och tunna remmar. Men går du långt eller blir lätt trött i fötter eller rygg så kör en tjockare sula och en överdel som sitter fast den mellre eller övre delen av foten, alltså har en vristrem eller ankelrem. Detta hjälper till att hålla foten på plats och förhindrar att den glider fram och tillbaka när du går, vilket kan leda till blåsor och annat o-najs. Detta gäller både platta och sandaler med klack.

Stövlar: Anpassa skaftets längd efter din kroppsbyggnad

När du väljer stövlar kan du använda skaftets längd i förhållande till din kroppsbyggnad för att balansera. Om du har korta ben, prova då stövlar med kortare skaft för att skapa en längre silhuett. Om du är längre, välj stövlar med längre skaft för att balansera dina proportioner.

Har du bredare ben så är det oftast mest balans i en bredare klack och omvänt om du har smala ben. Men det har också med dina övriga former att göra. Testa dig fram kring vad du gillar mest för dig själv. Eller boka en kroppsformsanalys här.

Vård och underhåll: Ge dina skor kärlek

Slutligen är det viktigt att ta hand om dina skor för att förlänga deras livslängd och hålla dem i gott skick. Regelbunden rengöring och vård, inklusive att borsta av smuts och applicera skokräm, kommer att hålla dina skor fräscha och snygga under lång tid framöver.

Vill du veta mer om hur du stylar dina skor? Boka en styling-session med en av våra stylister! Läs mer och boka här.

I nästa del av Skoakademin går vi igenom olika material och hur du bäst tar hand dom dem!

Dela det här inlägget
Bloggen

Bli ett ace på hållbart mode tillsammans med oss! I vår blogg kammar vi nätet och forskningen tillsammans med några av de skarpaste hjärnorna inom hållbarhet.