fbpx
Hitta din stil. Planera färdiga looks. Skapa en hållbar spännande långsiktig kreativ unik rolig garderob.

Skoakademin del 2

Bekväma klackar – finns det? Idag dyker vi djupare in i de tekniska delarna av klackskor och hur du kan hitta paren som har både stil och komfort.

För många av oss är just klackskor en viktig del av garderoben. Men att hitta rätt par kan vara en utmaning. Så låt oss titta närmare på varför vissa klackar är mer bekväma än andra och gå igenom några tips som kan göra dina inköp enklare och bättre.

Varför är wedges mer bekväma än stilettklackar?

Stilettklackar är snygga och eleganta, men de kan vara tuffa att gå i under en längre perioder. Anledningen är att hela kroppsvikten koncentreras på en liten yta längst fram på skon, vilket ökar friktionen och trycket på framfoten och blir väldigt obekvämt över tid. Dessutom är klacken smal, vilket gör att hela foten får arbeta för att hålla balansen.

Om du går och står mycket i dina klackar är wedges ett bättre alternativ eftersom de har en bredare bas som fördelar vikten jämnare över hela foten. Detta minskar trycket på framfoten vilket ger bättre stabilitet och ökad komfort under dagen.

Det smarta med platforms

Platforms är räddningen för dig som vill ha extra höjd men inte fotproblemen som ofta följer med höga klackar. Plattformen längst fram ökar den totala höjden på skon så att du inte behöver lika hög verklig klackhöjd för att få en ordentlig effekt.

Säg att den främre plattformen är 4 cm hög. Då ger en verklig klackhöjd på 5 cm en total klackhöjd på 9 cm – men med nära noll av det obekväma med att gå i en 9 cm hög klack. Som du ser på den gröna vinkeln nedan så blir vikten helt annorlunda fördelad på foten i en platform jämfört med en lika hög klack utan platform. Det är därför vi älskar platforms.

En viktig skoteknisk del för alla skor med tjocka sulor eller platform är att de behöver ha en så kallad toe spring. Du ser den illustrerad med grönt nedan. Mellanrumet mellan den främre delen av skon och underlaget gör att det är lättare att rulla över på tå när du tar ett steg. Utan en toe pring får du en väldigt stapplande och stel gångstil som är jobbig för både ben och fötter.

Betydelsen av en centrerad klack

En annan faktor som påverkar komforten i klackskor är placeringen av klacken. Skor med en klack som är centrerad under hälen gör att vikten fördelas jämnt över hela hälen. Detta minskar belastningen på hålfoten och minskar risken för smärta och trötthet.

En klack som är placerad längst bak på skon pressar framfoten framåt och skapar obalans, vilket resulterar i lägre komfort och en mindre bekväm gångstil. Dessutom pressas trycket av din vikt utåt, bakåt vilket gör att klacken slits mycket hårdare och lättare går av.

Välbalanserade klackskor

En välbalanserad högklackad sko är nyckeln till både komfort och stil. När du väljer klackskor är det viktigt att tänka på balansen mellan höjden på klacken och bredden på sulan. En högklackad sko med en stabil och bred bas ger bättre stöd och minskar risken för att snubbla eller vricka foten. Dessutom kan en välbalanserad klack bidra till en mer naturlig gångstil och minska belastningen på fotens muskler och leder.

Du testar enkelt om en sko är välbalanserad genom att helt enkelt släppa den på ett plant underlag. Om den landar upprätt och inte vobblar en massa så har skon konstruerats i balans. Kim visar koncentrerat nedan.

Dela det här inlägget
Bloggen

Bli ett ace på hållbart mode tillsammans med oss! I vår blogg kammar vi nätet och forskningen tillsammans med några av de skarpaste hjärnorna inom hållbarhet.