fbpx
Hitta din stil. Planera färdiga looks. Skapa en hållbar spännande långsiktig kreativ unik rolig garderob.
Second handskor
Välgjorda skor, i bra material och som tas omhand kommer hålla länge.

Så fyndar du skor second hand

Välgjorda skor som tas omhand och som är tillverkade i bra material kan hålla hur länge som helst. Det går att göra riktigt fina fynd på de större second handsajterna (läs mer i MyShowrooms stora second hand-guide här).

Men skor är inte alltid toppen att köpa pre-loved. Ju mer använda, desto mer har skorna anpassats till bäraren med veck, slitage (som fotavtryck i innersulan) och risk att de ej passar dina fötter.

Två tumregler när det gäller pre-loved skor är: ju mindre använda – desto bättre och ju färre syntetmaterial desto längre hållbarhet.

Här är några tips och råd att ha i åtanke när du ska ge dig ut på skojakt i second handvärlden.

1. Skick: Hur mycket har skorna använts?

Många second hand-sajter anger skick och brukar tydligt visa ev. defekter. Ju mindre använda desto bättre kap. Detta beror så klart även på typ av sko. Ett par välanvända sneakers har kortare livslängd kvar jämfört med ett par festsandaletter i läder. Innersulan avslöjar ofta användningsgraden. Men åldrade material, t ex sneakerssulor avgörs på inköpsdatum.

Skor som inte tagits om hand i tunt, skadat eller vattenmärkt läder ska du inte köpa.

Sneakersmaterial slits hårt &. skummaterialen i ytter- och innersulor åldras snabbt. Max 1-2 år därefter börjar materialen bli torra & tappa dämpningen.

2. Märke och material

Välgjorda skor i högkvalitativt läder är ofta ett kap. Känner du inte till märket sedan tidigare och/eller kan läsa dig till material och produktionsmetod, fråga säljaren! Det finns många intressegrupper på Facebook och Instagram där du kan fråga andra skoälskare om råd och erfarenheter.

3. Storlek: Be om mått

Storleksangivleser varierar mycket och därför är skor en av de svåraste varorna att handla online i second hand-butiker. Be om mått på klackhöjd, bredd och innerlängd på sulan om det ej framgår i beskrivningen.

Tips är även att kolla info på nätet för varumärket. Om det är en vanlig produkt kan du ibland testa i fysisk butik. Det kan vara värt lite efterforskning för specifikt märke och modell.

4. Priskoll

Är du på jakt efter ett särskilt märke, en viss modell, en viss färg? Innan du köper ett par begagnade skor gör lite research och googla runt – vad kostar skorna nya? Vad är priset hos andra second hand-butiker?

5. Tvätta och desinficera

När du har köpt begagnade skor är det bra att tvätta och desinficera ordentligt innan du använder dem. Använd en mild tvål och vatten för att rengöra läderskor och sneakers. Var försiktig med vatten för mocka och nubuck. Det finns descinficeringsspray och fotsvampspulver som hjälper till att eliminera tråkiga bakterier och dålig lukt.

Ett tips är att lämna in till skomakare eller sneakerstvätt. De har bra produkter för de flesta material.

Repor på läder går att putsa själv eller hos skomakare. Googla hur du ”buffar” läder så får du tips på hur du polerar upp. Mocka som tappat stunsen är lätt att borsta upp med en mockaborste (helst i plast, ej metall) och för nubuck använder du en nubucksten försiktigt.

Glöm inte att ett par fräscha skosnören, en ny innersula och en puts av metalldetaljer gör stooor skillnad.

Läs mer om skor i MyShowrooms Skoakademi här.

Dela det här inlägget
Bloggen

Bli ett ace på hållbart mode tillsammans med oss! I vår blogg kammar vi nätet och forskningen tillsammans med några av de skarpaste hjärnorna inom hållbarhet.