fbpx
Hitta din stil. Planera färdiga looks. Skapa en hållbar spännande långsiktig kreativ unik rolig garderob.

Skoakademin del 1

Välkommen till vår skoakademi, där vi delar med oss av skoälskarnas alla hemligheter! En av grundarna till MyShowroom har i många år producerat skor i både Asien och Europa och ger dig här sina bästa tips för skogarderoben.

Skor är en vetenskap – det är ett faktum. Och precis som med all vetenskap så är det smart att luta sig mot data, forskning och statistik snarare än tyckande. Så i Skoakademin har vi samlat allt vi faktiskt vet, så att du kan lära dig allt från bekväm klackhöjd till materialval och skötselknep – allt med en touch av stil. Så slå dig ner, ta på dig dina favoritskor och låt oss utforska skovärlden tillsammans!

Klackhöjd

Finns det en optimal klackhöjd och hur hittar jag den?

Klackar är både snyggt och bekvämt – så länge du håller dig till några allmänna riktlinjer. Det finns ingen optimal klackhöjd för det varierar stort mellan olika personer, men man brukar säga att komfortzonen ligger mellan 3,5 – 7,5 cm. Lägre än 3,5 cm räknas till flats, alltså skor utan klack. Högre än 7,5 cm sätter press på trampdyna, knän, rygg och vrister. Över 10 cm är svårt att gå i någon längre stund och du ska helst undvika den höjden för du riskerar problem med både rygg och fötter.

Den optimala klackhöjden är alltså olika för olika personer och har både med din längd, tyngd och din medfödda rörlighet i fotleden att göra. Och så klart hur van du är att gå i klackar – dina fötter och ben får muskler när du är van.

Generella regler är att 5 – 7 cm ger en upplevelse av klack men har fortfarande hög komfort. Personer med större (längre) fötter kan med komfort bära högre klackar än personer med mindre (kortare) fötter. Långa personer kan med komfort bära högre klackar än korta personer. Lättare personer kan med högre komfort använda klackar än tyngre personer.

Men du kan också mäta den bästa höjden för just dig på några olika sätt.

  • Stå på din fot och mät längden i cm från tå till häl. Dela med 7. Denna höjd kan du gå i med hög komfort.
  • Stå upp barfota och låt någon mäta ditt ben från häl till början av rumpan. Dela din längd med måttet häl-rumpa, dra bort 1,61 och gångra med 10. Denna höjd har fortfarande hög komfort.
  • Din maxhöjd avgörs av rörligheten på skelettet i din fotled. Den mäter du genom att lyfta upp benet och slappna av i foten. Låt någon mäta avståndet mellan centrum av din häl och början av din trampdyna.

Glöm inte att klackar ska vara kul – träna hemma och gå in alla skor noga innan du ger dig ut på stan. Skoskav och ont i fötterna är inte party.

I nästa del av Skoakademin ger vi dig en massa bra tips på hur du hittar riktigt bekväma klackar!

Dela det här inlägget
Bloggen

Bli ett ace på hållbart mode tillsammans med oss! I vår blogg kammar vi nätet och forskningen tillsammans med några av de skarpaste hjärnorna inom hållbarhet.