fbpx
Hitta din stil. Planera färdiga looks. Skapa en hållbar spännande långsiktig kreativ unik rolig garderob.

Planera din hållbara sommargarderob

Sommaren är runt hörnet, med ljusa dagar och varma kvällar. Om du vill skippa klädstress och onödiga impulsköp i år så börja planera sommargarderoben redan nu. Vi listar fem enkla tips för sommarens outfits.

Vem vill inte ha en fräsch och hållbar sommargarderob? Det bästa är att det behöver varken vara dyrt eller krångligt. Genom att vara kreativ med plaggen du redan äger, och sätta din personliga stil och behov i fokus formar du snabbt en plan som funkar för dig.

Inventeringen kommer först – vilka sommarplagg och skor finns redan i garderoben? Har du något nerpackat att plocka fram? Hur kommer din sommar se ut med jobbveckor, semester, fester, resor, aktiviteter? Hur vill du känna dig i dina kläder och i din stil i sommar? Finns det någon trend eller stil som du inspireras av?

Här listar vi fem punkter som hjälper dig att förbereda din hållbara sommargarderob:

1. Utgå från dina behov och inplanerade aktiviteter

Ta en stund och tänk igenom din sommar. Vilka plagg och outfits behöver du?

  • Resor
  • Fester
  • Semester
  • Jobbveckor

Gör en lista med dina klädbehov för varje aktivitet och voilá du har tagit första steget för din hållbara sommargarderob. Var hård och ärlig mot dig själv. Är det sannolikt att du hinner använda 5 sommarklänningar – kanske räcker det med 1 eller 2?

Resor, jobb i stan eller semester på landet? Vilka behov har du under din sommar?

2. Gå igenom plaggen du redan äger

Ta en ordentlig titt i garderoben och matcha med din behovslista. Du kanske har några gobitar undanstoppade sedan tidigare, eller plagg värda en ny chans med hjälp av en skräddare, ny färg eller kemtvätt? Skriv en lista med det du behöver komplettera.

Vi gillar säsongsgarderobstänket där du roterar (lägger undan och tar fram) plagg vid ny säsong. Det fina med plagg du inte sett på ett tag är att de känns nya igen – se nya möjligheter med plaggen du redan äger!

Ge gamla favoriter ett nytt liv – det är bra för både planeten och plånboken. Vita jeans brukar t ex finnas i garderoben och funkar år efter år.

3. Släpp fram kreativiteten och använd stylingknep för nya looks

Boka in en eftermiddag i din garderob, och testa att mixa och matcha olika plagg för att skapa nya och spännande kombinationer. En enkel t-shirt skapar en Paris-chic-outfit tillsammans med en scarf, ballerinaskor, jeans och en hatt. Den blir även en bas under en sommarklänning med tunna axelband, som känns litet för bar. Tänk utanför boxen och våga experimentera med färger, mönster och texturer för att få dina plagg att kännas nya och fräscha. Ta bilder på det som känns rätt och spara i mobilen.


Lär dig mer om att styla med färger här.

Lär dig mer om att styla med accessoarer här.

4. Investera i tidlösa plagg av hög kvalitet

Behöver du komplettera? Utforska second hand i första hand, och satsa på tidlösa plagg av hög kvalitet – de kommer att hålla säsong efter säsong.

Att investera i plagg av hög kvalitet, producerade i hållbara material, minskar ditt behov av att ersätta trendplaggen som annars snabbt blir passé.

Klassiska linneplagg, jeansshorts och en maxiklänning kommer du kunna använda om och om igen. Sen varierar du med skor och accessoarer för olika looks!

Linneskjorta, jeansshorts, tank-top i bra kvalitet är klassiska sommarplagg som du inte tröttnar på.
Maxiklänningen funkar både till vardag & fest – styla upp med en klack och accessoarer eller ned med ett par platta sandaler.

5. Prioritera bra material

Fast-fashion har som du vet en enorm negativ miljöpåverkan och bidrar till såväl överkonsumtion, utsläpp och textilavfall. Välj hållbara märken som satsar på bra material och etisk produktion så gör du skillnad. Och välj second hand i första hand när du behöver komplettera. Ju fler gånger ett plagg används efter tillverkningen desto bättre.

Läs mer om olika material här

Dela det här inlägget
Bloggen

Bli ett ace på hållbart mode tillsammans med oss! I vår blogg kammar vi nätet och forskningen tillsammans med några av de skarpaste hjärnorna inom hållbarhet.