MyShowroom
MyShowroom

Vi är många som spontanshoppar kläder för att känna oss fina eller ”unna oss”- uppfylla någon form av bekräftelse. Och i takt med att nytt fylls på i garderoben får det gamla hänga kvar och åker längre och längre in i garderobsdunklet. Men trots fulla garderober upplever vi allt som oftast känslan av att ”jag har inget att ha på mig”. 

 

Vad beror detta på och vad kan man göra åt det? 

 

Kläder har gått från att tillfredsställa våra grundläggande behov till att vara ett sätt att uttrycka identitet, status och tillhörighet. Och ju mer vi utbud vi har att välja bland, ju mer intryck och inspiration vi får från sociala medier, influencers, modemagasin mm desto mer vill vi ha. Och ”kicken” av att konsumera skapar kortvariga men ack så härliga bekräftelsekänslor och tillfredsställelse. Den piffiga blusen som kändes så snygg och ”vow” vid köpögonblicket kändes lite mindre vow efter en användning och nya instagramscrollningar skapar nya ”vows”. Och karusellen snurrar vidare.

 

Vad kan vi göra åt saken? 

I grund och botten handlar det dels om självkänsla och vara trygg i att man är fin i sin blus mer än en gång – även om det finns 10.000-tals blusalternativ, dels att hitta sin stil och att välja plagg med omsorg och inte utifrån impuls eller snabbelöning. 

 ”Vow vad mycket fint jag kan ta på mig” är tanken du ska tänka nästa gång du tittar i garderoben.

 

Våra fyra bästa tips:

 

1) Planering och ”kärlek”.

En god planering är a och o – som så mycket annat. Vad gillar du, vilken typ av outfits behöver du (för jobb, fritid, fest etc) och när (om) brukar du ”klädkrisa”. Tänk igenom, skriv ner och gör en lista. Vad har du i garderoben och vad saknar du? En bra bas som hänger ihop och går att kombinera är en riktigt bra start – så börja där.

 

2) 70/30 – kött & potatis

Michael Kors lär ha sagt: “70 procent av dina kläder ska vara “kött och potatis”. 30 procent ska vara frosting och fluff med färg, mönster, glans, och tillbehör”.
Alltför många har för mycket frostning på galgarna och då blir det svårt att matcha och kombinera. Jobba mot 70 procent bas och 30 procent ”fluff” med trendiga, färgglada plagg att piffa till basen med.

 

3) Förmatcha dina outfits
Om du har en bra bas (70% bas) och lagom med ”frosting” (30%) har du goda förutsättningar att matcha och sätta ihop ett gäng outfits. Prova att att hänga ihop olika outfitsvariationer på samma galge. Det blir enklare och du blir garanterat glad när du öppnar din garderob nästa gång.

 

4) Inventera löpande och lägg på ”önskelista”
Inventera garderoben löpande – använder jag detta plagg, varför/inte, vad funkar att matcha etc. Lägg tid på att hitta nya kombinationer av det du har i stället för att tråna efter nytt.
Rensa ut det du inte använder och skapa en ”önskelista” på sådant du skulle vilja ha – men impulsköp inte, och kolla second-handutbudet för önskelistan.