fbpx
Hitta din stil. Planera färdiga looks. Skapa en hållbar spännande långsiktig kreativ unik rolig garderob.

Smutsiga lädersneakers – så här gör du!

Sommaren kan gå hårt åt dina sneakers, men genom att ta hand om dem på rätt sätt kan du förlänga deras livslängd och se till att de ser snygga och fräscha ut längre.

Att rengöra lädervaror på rätt sätt är viktigt för att förlänga deras livslängd. Det kräver litet pill men du kommer att tycka att det är så värt det när du ser hur fräscha de har blivit. Inte helt nya, men nästan. Bra för både plånbok och miljö!

Här är våra bästa tips för att rengöra sneakers, skor, väskor och andra lädervaror:

Använd en mjuk trasa eller borste – När du rengör lädervaror, undvik att använda hårda eller grova tyger som kan repa ytan. Istället bör du använda en mjuk trasa eller mjuk borste för att försiktigt torka och borsta av ytan. Tänk mjuk handduk eller gammalt lakan.

Använd en mild tvål – För att rengöra lädervaror, använd en mild tvål utan parfym. Du kan använda en tvål som är speciellt utformad för lädervaror eller en mild tvål som inte innehåller några hårda kemikalier. Diskmedel nej. Schampoo nej. Galltvål ja. Sadeltvål ja.

Mocka och Nubuck är svåra att tvätta med tvål. Försök få bort fläckar med mockaborste eller nubucksten istället. Om det inte funkar, använd endast rengöringsmedel specifikt utformade för dessa material.

Rengör fläckar omedelbart – Om du märker en fläck på din lädervara, rengör den omedelbart med en mjuk trasa och mild tvål. Ju längre du väntar, desto svårare blir det att ta bort fläcken.

Torka lädervaran försiktigt – När du rengör din lädervara, se till att du inte gnuggar eller trycker för hårt på ytan. Istället bör du försiktigt torka av lädret för att undvika att repa ytan eller skada materialet.

Undvik vatten i möjligaste mån – Lädervaror bör inte utsättas för för mycket vatten, eftersom det kan skada materialet. Om du behöver torka av din lädervara med vatten, se till att torka bort överflödigt vatten direkt och låt allt sedan torka på en torr plats, ej direkt solljus eller vid element.

Använd ett lädervårdsmedel – Efter att du har rengjort din lädervara, och den har torkat ordentligt kan du använda ett lädervårdsmedel för att återfukta och skydda ytan. Detta hjälper till att hålla lädret mjukt och smidigt och skyddar mot framtida skador. OBS gäller ej nubuck eller mocka – här använder du mockaborste och impregneringsspray eller nubuckolja istället.

Spraya insidan med anti odour-spray – Dina skor utsätts för massor av svett och fukt från insidan. Över tid hamnar massor av bakterier i skorna och det är de som gör att skorna luktar illa. Förr sprayade man med deodorant för att dölja lukten, men nu finns massor med odör-sprayer som använder snälla bakterier eller enzym istället för parfym och kemikalier, så att insidan av skorna skyddas mot dålig lukt.

Låt skorna vila mellan varven – Om du vill att dina skor ska hålla länge så är det smart att låta dem vila när du använt dem. Helst 24 timmar innan nästa användning. Då hinner materialen torka ordentligt och blir inte lika torra och spröda över tid.

VIKTIGT! Sneakers ska aldrig tvättas i tvättmaskin. Materialen är inte gjorda för att bli vattentvättade och du spolar ut mängder av gifter och microplaster i avloppet, som inte tas om hand i reningsverket. Så det mesta hamnar direkt i vår känsliga vattemiljö.

Dessutom har de flesta sneakers lim och andra ”bonding agents” som blir torra och spröda av tvättmedel. Dina sneakers är helt enkelt inte gjorda för att tvättas i maskin.

Dela det här inlägget
Bloggen

Bli ett ace på hållbart mode tillsammans med oss! I vår blogg kammar vi nätet och forskningen tillsammans med några av de skarpaste hjärnorna inom hållbarhet.