fbpx
Hitta din stil. Planera färdiga looks. Skapa en hållbar spännande långsiktig kreativ unik rolig garderob.

Så får du perfekt passform hos skräddaren

Att ha kläder som sitter perfekt är nyckeln till att känna sig bekväm och självsäker, men att hitta rätt passform direkt från butiken är inte alltid lätt. Oavsett om du handlar nytt eller second hand kan en duktig skräddare eller sömmerska anpassa plaggen så att de sitter som gjutet.

Men hur kommunicerar du dina behov till skräddaren, och vad ska du tänka på innan du bestämmer dig för att göra en ändring? Och vad är egentligen möjligt att göra med ett gott resultat? Vi har samlat några tips som hjälper dig att förstå processen och maximera resultaten.

En guide till att använda en skräddare eller sömmerska för att anpassa din garderob

Hur instruerar du din skräddare? Läs på om branschtermer och stilar för att bättre kunna kommunicera dina behov

Precis som för vilken hantverkare som helst så är det avgörande att tydligt kunna förklara vad du vill ha för att din skräddare ska kunna ge dig bästa möjliga resultat. Läs på om branschtermer och stilar så att du kan beskriva den passform och stil du är ute efter. Genom att använda dessa termer kan du effektivt kommunicera med din skräddare och få precis den passform och stil du är ute efter.

Läs på om branschtermer och stilar för att kunna kommunicera med din skräddare.
Vad heter olika byxlängder, inprovningar och fållar på fackspråk? Vi tipsar dig här nere!

Vanliga branschtermer att känna till

Insnitt: Veck eller sömmar som formar plagget, vanligtvis i midjan, bysten eller ryggen, för att ge en figursydd look.

Slag (Lapels): Den vikta delen av en kavaj eller jacka runt kragen. Här kan du välja mellan smala, breda, spetsiga eller sjalslag beroende på stilen du önskar.

Innerbenssöm (Inseam): Måttet från byxgrenen till nederkanten av byxorna. Viktigt för att justera korrekt byxlängd.

Kjolfåll (Hemline): Anpassning av längden på en kjol eller klänning. Mini, midi, tea eller maxi hjälper dig specificera om du vill ha kjolen till halva låret, knäna, vaden eller anklarna.

Skräddare och sömmerskor arbetar precis som andra hantverkare med branschtermer som beskriver plaggens utformning och passform.

Midjeband (Waistband): Den del av plagget som omsluter midjan. Justeringar här kan påverka hur bekvämt och smickrande plagget sitter.

Uppslag (Cuffs): Ärmarnas avslutning, ofta vikt eller förstärkt med knappar eller manschetter. Du kan välja en specifik stil eller be skräddaren att justera längden för ett mer skräddarsytt utseende.

Axelsöm: Placeringen av sömmarna på axlarna. Om axelsömmarna sitter fel eller inte är raka kan hela plagget se slarvigt ut.

Rygglängd (Back Length): Längden på ett plagg bakifrån, särskilt viktigt för kavajer och jackor. Här kan du be om att förkorta eller förlänga plagget för att få den perfekta passformen.

Kilstygn (Gusset): En extra tygbit insydd för att ge mer rörelsefrihet, ofta i byxor eller skjortor vid armhålan, bakre midjesömmen eller i grenen.

    Tips för att beskriva dina önskemål

    Byxlängd och Siluett

    När du vill justera längden på byxor, var tydlig med hur de ska falla. Vill du ha dem som ankelbyxor (slutar på ankeln), helängd (ner till skorna), cropped (lite kortare än full längd) eller high water (precis ovanför ankeln eller på halva vaden)?

    Prata om vilken siluett du är ute efter. Vill du ha byxorna tapered (smalnande nedåt), slim fit (hela benet smalt), bootcut (lätt utsvängda), eller rak passform?

    Ange om du vill ha en bruten byxa (en liten veck på byxbenet där de möter skon) eller om byxan ska falla helt slät.

    Ärmlängd och Stil

    För ärmar på skjortor eller jackor, beskriv var du vill att ärmen ska sluta. Helärm bör nå precis vid handleden, medan en trefjärdedelsärm slutar mitt på underarmen. För något ännu mer avslappnat kan du t ex välja en kortärmad variant, kimonoärm eller raglan.

    Om du vill att ärmarna ska ha en viss form, såsom en puffärm, ballongärm, eller rak ärm, var tydlig med dina preferenser.

    Passform och Form på Överdelar

    För överdelar som blusar, skjortor och kavajer, fundera på om du vill ha en figursydd passform som följer kroppens konturer eller en rak eller oversized passform för en mer avslappnad look.

    Vill du ha en formsydd kavaj som accentuerar midjan, eller kanske en mer boxig siluett?

    För tröjor och skjortor, tänk på hur mycket rörelsefrihet du vill ha i armhålan (särskilt viktigt för skräddarsydda skjortor och kavajer). Detta kan påverkas av ärmrotationen, där man justerar vinkeln på ärmsömmen för att få en mer bekväm passform.

    Fållning och Kantning

    När det gäller fållning av kjolar eller byxor, var specifik med om du vill ha en osynlig fåll (där sömmen inte syns) eller en mer markerad, dubbelvikt eller dekorativ fåll.

    Om du justerar en jacka eller kavaj kan du också specificera om du vill ha ett rakt fall eller ett lite rundat, mjukare avslut.

      Så visar du exakt vad du vill ha

      • Bilder och Referenser. Ta med bilder på stilar eller passformer som du gillar. Det hjälper skräddaren att förstå din vision bättre.
      • Prova och Justera. När du provar plagget hos skräddaren, var uppmärksam på detaljer som hur plagget rör sig när du sitter ner eller sträcker dig. Be om små justeringar tills det känns helt rätt.
      • Var tydlig med preferenser för rörelsefrihet. Om du behöver extra utrymme för att röra dig bekvämt i plagget, som i axlarna eller runt bysten, berätta det för skräddaren så att de kan göra nödvändiga justeringar.

      Så mäter du passform korrekt

      För att få bästa möjliga resultat är det viktigt att mäta din kropp korrekt och kommunicera dessa mått till skräddaren. Här är några av de viktigaste måtten att ha koll på.

      1. Axelvidd: Mät runt den bredaste delen av axlarna.
      2. Bröstvidd: Eller byst. Mät runt rygg och den bredaste delen av bröstet.
      3. Midjemått: Mät runt den smalaste delen av din midja.
      4. Höftmått: Eller stuss. Mät runt den bredaste delen av höfterna och rumpan.
      5. Ärmlängd: Mät från början av axeln ner till den punkt där du vill att ärmen ska sluta.
      6. Innerbenslängd: Mät från grenen ner till där du vill att byxorna ska sluta

      Var alltid noggrann med att ange om du vill ha plagget mer åtsittande eller om du vill behålla en viss rörelsefrihet.

      Hur kan du anpassa dina second hand-plagg?

      Second hand-shopping är ett utmärkt sätt att hitta unika plagg, men det är inte alla plagg som är lätta att anpassa. Här är några saker att tänka på.

      • Storleksmarginal. Ett plagg som är för litet kan vara svårt att justera om det inte finns tillräckligt med tyg i sömmarna för att låta ut det. Omvänt kan ett plagg som är för stort ofta tas in utan större problem.
      • Material. Vissa tyger, som ull, lin och bomull, är lättare att arbeta med än andra, såsom siden, denim, läder eller tunnare syntetiska material.
      • Konstruktion. Komplexa plagg med många sömmar, foder eller dekorationer är svårare och därmed också dyrare att justera.

      Lättare och svårare ändringar

      • Lättare ändringar: Att korta eller fålla ner ärmar, justera midjan eller fålla byxor är relativt enkla ingrepp och kostar vanligtvis inte mer än några hundralappar.
      • Svårare ändringar: Att ändra axelpartier, bystens passform eller kavajens insnitt är mer komplicerat och kan behöva att plagget skärs om, vilket kräver en mer erfaren skräddare eller sömmerska.
      • Tunna, skira tyger är svårare att ändra snyggt än styva eller tjockare tyger. För läder är det smartast att anlita en läderskräddare eftersom symaskinerna som krävs är mer lika de hos en skomakare.

      Hur väljer du rätt skräddare?

      En professionell och kunnig skräddare eller sömmerska är guld värd. Så här kan du bedöma deras kompetens innan du lämnar in dina plagg.

      • Rekommendationer: Be om rekommendationer från vänner eller läs recensioner online.
      • Prova på en enkel ändring: Börja med att låta skräddaren göra en mindre justering, som att fålla ett par byxor, för att se kvaliteten på deras arbete.
      • Kommunikation: En bra skräddare lyssnar på dina behov, ställer frågor och förklarar processen. Att hitta rätt passform handlar både om yrkeskunskap och att kunna tolka dig som kund och dina önskemål, så det är viktigt att ni kan kommunicera och diskutera.

      Med rätt skräddare och dessa enkla tips hoppas vi att du vågar ta steget mot att förvandla varje plagg i din garderob till en favorit. Lycka till med dina skräddarsydda äventyr! Och glöm inte att våra stylister finns här om du behöver hjälp eller råd på vägen!

      Dela det här inlägget
      Bloggen

      Bli ett ace på hållbart mode tillsammans med oss! I vår blogg kammar vi nätet och forskningen tillsammans med några av de skarpaste hjärnorna inom hållbarhet.