fbpx
Hitta din stil. Planera färdiga looks. Skapa en hållbar spännande långsiktig kreativ unik rolig garderob.

Har du koll på kroppsformen?

Att skaffa sig kunskap om sin kroppsform handlar inte om att värdera bra eller dålig form. Alla kroppar är unika och vackra. En kroppsformsanalys ger dig verktyg att välja plagg, snitt och styling som skapar balans utifrån dina unika förutsättningar.

Ju mer kunskap du har om din kropps förhållanden mellan axlar, midja och höfter, desto säkrare och tryggare blir du i dina garderobsval. Och som en bonus kommer du att göra färre felköp när du känner dig fin och bekväm i alla plagg i garderoben.

Tänk på balansen

Vi är alla skapta olika vilket betyder att vi har olika grundförutsättningar. Ett plagg du ser på någon annan kommer sannolikt inte se likadant ut på dig. Istället för att tänka ”så vill jag också se ut” – ta kommandot och utgå från dig själv!

Triangel. Höfter bredare än axlar.
Omvänd triangel. Axlar är bredare än höfter.

Att skapa en balans mellan över- och underkropp är utgångspunkten för en proportionerlig siluett – vilket ofta är vad vi upplever fint. Snitt, färgval och mönster samverkar för hur just din kropps proportioner upplevs. Duktiga stylister är proffs på att sätta samman plagg och accessoarer som balanserar dina unika förhållanden.

Många kvinnor tror att det är fel på deras kroppar när ett plagg inte passar och känns bekvämt. Men egentligen är det plagget som är fel för just den kroppsformen!
Sophie Tillquist, Stylist

Hur skapar man balans?
Är dina axlar smalare än dina höfter? Då skapar du balans genom snitt och styling som breddar kring dina axlar. Är dina axlar bredare än din höfter? Då balanserar du genom att bredda kring höfterna.

Har du en rak kroppsform (inte så stor skillnad mellan axlar, midja och höfter) hjälper skärp eller något annat i midjan till att skapa balans mellan över- och underkropp.

Som exempel har vi här blandat två olika kroppsformer. Den bakre personer har en Triangelform, med bredare höfter än axlar. Den främre personen har en Omvänd triangelform, med bredare axlar jämfört med höfterna.

Trots att den främre personer är kortare än den bakre så ser du tydligt att axlarna är lika breda som på den andra personen. Medan höfterna är mycket mindre.

Grunden för styling handlar om att utifrån en persons unika förutsättningar sätta ihop plagg och accessoarer som balanserar och förstärker personen.
Sophie Tillquist, Stylist

Vad avgör kroppsformen?  

Måtten på dina axlar, midja och höfter ger dina unika proportioner och din kroppsformstyp. Det enklaste sättet att ta reda på sin kroppsform är att ta fram måttbandet och mäta omkretsen på det bredaste stället. Du kan även boka en Färg- & Kroppsformsanalys.

Vilka är de vanligaste kroppsformerna?

– Triangel
– Omvänd triangel
– Oval & rund
– Rektangel
– Timglas

Klicka på länkarna för att läsa mer om respektive form.

Dela det här inlägget
Bloggen

Bli ett ace på hållbart mode tillsammans med oss! I vår blogg kammar vi nätet och forskningen tillsammans med några av de skarpaste hjärnorna inom hållbarhet.