fbpx
Hitta din stil. Planera färdiga looks. Skapa en hållbar spännande långsiktig kreativ unik rolig garderob.

Guide: Hitta perfekta solglasögon för din ansiktsform

Solglasögon är mer än bara ett skydd mot solen – de är en fantastisk stilmarkör som verkligen kan lyfta din look. Men hur hittar du rätt modell som framhäver dina drag och kompletterar din ansiktsform?

Oavsett om du har ett ovalt, runt, fyrkantigt, diamant- eller hjärtformat ansikte, finns det solglasögon som passar just dig perfekt. I den här guiden delar vi med oss av våra bästa tips och rekommendationer för att hjälpa dig att hitta snygga solglasögon som framhäver dina unika drag.

Börja med att ta reda på din ansiktsform här, om du inte redan vet.

Runt ansikte

Ett runt ansikte kännetecknas av mjuka kurvor och ungefär samma bredd som höjd. Här kan du med fördel använda solgasögon som hjälper till att skapa definition och längd, t ex mer kantiga former.

Rekommenderade modeller: Wayfarer, fyrkantiga, rektangulära och större cat eye. Dessa former hjälper till att skapa kontrast och struktur, vilket balanserar ditt ansiktes rundhet och ger en avsmalnande effekt.

Undvik: Helrunda modeller som förstärker ansiktets rundhet. Solglasögon som är kantiga upptill men rundade nertill, t ex Butterfly-modeller funkar dock utmärkt för dig.

Runda bågar förstärker dina runda former och ger ingen strukturell effekt.
Fyrkantiga
Rektangulära
Butterfly
Fyrkantiga

Ovalt ansikte

En oval ansiktsform anses vara den mest mångsidiga när det kommer till solglasögon. Med en marginellt bredare panna och en käklinje som smalnar av något kan du bära nästan alla typer av solglasögon.

Rekommenderade modeller: Wayfarer, Aviators och runda glasögon. Dessa klassiska modeller balanserar proportionerna i ditt ansikte och ger en elegant och sofistikerad look. Du kan med fördel även bära oversized och oregelbundna glasögon

Undvik: Med ovalt ansikte är det inga modeller som du bör undvika. Ditt ansikte är balanserat och du klär i alla former.

Wayfarers är en av alla de modeller du med ovalt ansikte kan bära.
Rektangulära
Runda
Cateye
Aviator
Oversized
Oregelbundna

Hjärtformat ansikte

Ett hjärtformat ansikte har en bredare panna och kindben som smalnar av till en spetsig haka. För att balansera den bredare övre delen av ansiktet är det bra att välja solglasögon som balanserar pannan.

Rekommenderade modeller: Aviators som har en bredare bas, cat eye, och runda glasögon. Dessa former balanserar ansiktets proportioner genom att skapa bredd vid hakan och kinderna.

Undvik: Alla runda former och former som lägger fokus på ditt ansiktes bredare övre del.

Undvik runda former som accentuerar den övre delen av ansiktet.
Undvik aviators som har en väldigt smal bas.
Aviators med bred bas
Wayfarers
Rektangulära
Oversized
Stora fyrkantiga

Fyrkantigt ansikte

Ett fyrkantigt ansikte kännetecknas av en stark käklinje och en bred panna, med käklinjen, kindbenen och pannan ungefär lika breda. Du som har denna ansiktsform kan välja former som mjukar upp ditt ansiktes skarpa linjer, alltså solglasögon med rundare former.

Rekommenderade modeller: Aviators, runda och ovala glasögon. Dessa modeller mjukar upp ansiktets starka konturer och ger en balanserad och mjukare look.

Undvik: Fyrkantiga former som förstärker ansiktsformens kantighet.

Fyrkantiga modeller förstärker ditt ansiktes kantiga former
Rundare Aviators
Runda
Butterfly
Runda Butterfly
Cat eye

Diamantformat ansikte

Ett diamantformat ansikte har breda kindben och en smalare panna och käklinje. Med denna ansiktsform drar du nytta av solglasögon som betonar kindbenen och skapar mjuk balans mellan panna och haka.

Rekommenderade modeller: Runda och ovala former samt cat eye. Mjuka kurvor hjälper till att balansera de markerade kindbenen och skapa en harmonisk balans i ansiktet.

Undvik: Fykrantiga former, oversized och väldigt små solglasögon.

Fyrkantiga former lägger för stor vikt vid ditt ansiktes bredare överdel.
Rund
Ovala
Stor cat eye
cat eye
Browline
Rundare Ovala
Dela det här inlägget
Bloggen

Bli ett ace på hållbart mode tillsammans med oss! I vår blogg kammar vi nätet och forskningen tillsammans med några av de skarpaste hjärnorna inom hållbarhet.