fbpx
Hitta din stil. Planera färdiga looks. Skapa en hållbar spännande långsiktig kreativ unik rolig garderob.

Att fräscha upp second hand-fynd

Du har hittat de perfekta second hand-plaggen – men uäkkk – de verkar vara i skriande behov av att fräschas upp! Oroa dig inte. Vi har så klart massor av användbara tips kring hur du kan ta hand om dina second hand-fynd. Gör dig redo för att skapa fräschet för här kommer några av våra bästa tips!

Att vårda second hand-fynd kan vara superkul när du vet hur man gör. Så här är ditt tecken på att det är dags att ge alla dina äldre plagg och accessoarer ett nytt, fräschare liv, samtidigt som du har roligt & skapar en unik, personlig garderob.

 1. Fläckborttagning

Innan du tvättar, inspektera dina second hand-fynd för fläckar och försök ta bort dem så långt det är möjligt.

 • Använd en fläckborttagningsprodukt (försök att undvika de med med blekmedel) eller prova eko-metoden nr1 – blanda bikarbonat & vatten till en pasta för att ta bort fläckar.
 • Flytande eller fast Galltvål är ett nästan magiskt medel för att ta bort ingrodda fläckar med fett och smuts. Eftersom gallvätska är naturens egna sätt att lösa upp fett så funkar det även på läderprodukter (ej mocka & nubuck). Gnugga in i fläcken, låt ligga en stund och tvätta sen som vanligt i tvättmaskinen.
 • Rött vin kan ofta tas bort med vitt vin. Gärna så snabbt som möjligt. Olja löses upp av annat fett eller Galltvål. För blod och andra kroppsvätskor funkar enzymrengöring eller Galltvål bra. Tuggummi fryser du med isbit eller i frysen och bryter sen bort. Därefter behandlar du fläcken som en fettfläck.
 1. Tvätta & Desinficera

Det andra steget är att tvätta dina second hand-fynd noggrant.

 • Sortera dina kläder efter färg och material för att undvika färgblödning eller skador.
 • Tvätta i enlighet med plaggets tvättråd. Använd gärna ett skonsamt tvättmedel.
 • Om plagget inte kan tvättas i maskin, prova att lufta det genom att hänga det utomhus i frisk luft.
 • Alternativt lägg in plagget i en plastpåse och placera i frysen i några dygn. Bra även för att bli av med eventuella skadedjur.
 • Några av oss på MyShowroom gillar att torka ur väskor och skor med klorin eller andra bakteriedödande medel. Några andra bryr sig inte alls om detta.
 1. Lukteliminering

Såå ofräscht! Ofta kan second hand-kläder och accessoarer ha en specifik, unken lukt. Här är våra bästa tekniker för att bli av med oönskade dofter.

 1. Tvätta plaggen och accessoarerna enligt anvisningarna ovan. Tvättmedlet och lufttorkningen kommer att hjälpa till att avlägsna dammiga eller smutsiga lukter.
 2. Om det finns svettlukt kvar – för plagg som tillåter det – steama flertalet gånger, gärna med ett parfymerat linnevatten.
 3. Låt sen dina second hand-kläder hänga ute länge i frisk luft för att lufta dem ordentligt.
 4. Använd därefter en textilspray med en mild doft för att fräscha upp kläderna mellan tvättar.

  If all fails…

  Ozonbehandling är en kraftfull metod som används av saneringsfirmor för att ta bort dålig lukt, mögelsporer och även brandrök. Det går att hyra maskiner för hemmabruk, men var försiktig eftersom det är hälsofarligt att andas in ozongasen. Se också till att vädra rummet ordentligt efter maskinen stängts av.

  PRODUKTER DU KAN BEHÖVA

  Att få bort en unken lukt från textilier och läder kan vara en utmaning, men med rätt produkter kan du komma långt. Och vissa lukter kräver flera behandlingar. Ge inte upp!

   Bakpulver: Bakpulver är ett av de mest användbara och miljövänliga sätten att ta bort dålig lukt från textilier. Strö över det drabbade området, låt det sitta i minst några timmar eller över natten, och borsta, dammsug eller skaka bort pulvret. Funkar även bra på madrasser och soffor.

   Vinäger: Vinäger är ett naturligt desinfektionsmedel och deodoriseringsmedel. Blanda lika delar vatten och vit vinäger i en sprayflaska och spraya lösningen på det drabbade området. Låt det lufttorka. Doften av vinäger försvinner när vätskan torkar.

   Citronsaft: Citronsaft är ett fräscht och naturligt alternativ. Blanda några droppar citronsaft eller citronolja i en sprayflaska med vatten, spraya på området, låt allt torka i solen och skölj sedan noga. OBS! Kan bleka vissa plagg.

   Aktivt kol: Aktivt kol har en fantastisk förmåga att absorbera lukt. Placera ett par aktivt kol-tabletter i en påse och lägg dem tillsammans med det unkna plagget i en tät plastpåse. Låt det ligga i några dagar.

   Läderrengöring: Investera i ett högkvalitativt lädervårdskit som innehåller rengöringstvål, ett läderbalsam (helst med bivax) och en bakteriedödande deodoriseringsspray. Glöm inte att både väskor och skor går att tvätta både utanpå och inuti. Applicera balsamet och använd sprayen enligt anvisningarna för att vårda och fräscha upp ditt läder.

   Dela det här inlägget
   Bloggen

   Bli ett ace på hållbart mode tillsammans med oss! I vår blogg kammar vi nätet och forskningen tillsammans med några av de skarpaste hjärnorna inom hållbarhet.