Mogi letar lägenhet på Östermalm

Mogi

Bloggaren Malin “Mogi” Richardsson är 20 år och på väg att flytta hemifrån. Hon vill ha lite omväxling och söker sig in till stan. Att ha nära till bland annat favoritbutikerna, uteserveringarna och nattlivet står högt på listan.

Vad är det du letar efter?
– Jag letar efter en lägenhet på Östermalm då jag gillar rustika, gamla fastigheter samt att det är så centralt samtidigt som man har nära till Djurgården och vattnet. Den får vara mellan 36 – 42 kvm, högt i tak, fräsch och renoverad men jag vill samtidigt känna den gamla genuina känslan som en gammal fastighet ger. Den måste även ha mycket ljusinsläpp genom fönsterna, älskar ljusa utrymmen!

Malin har hittat en lägenhet som stämmer på ovan beskrivning och budgivningen har precis börjat. Hon håller nu tummarna för att priset inte ska skjuta i taket.

Hur ser ditt drömboende ut?
– Mitt drömboende när jag är vuxen är en villa vid vattnet, stor tomt med härlig grönska och blommor. Stilen för inredningen ska vara Svenskt Tenn/Laura Aschley/ Newport Home/Carl Malmsten som sedan bryter av med lite romantiskt bohemian chic style, ett stort franskt lantkök ska jag ha, helst från Kvänum, deras kök är finast utan protest! En stor arbetsö vill jag ha i mitten av köket precis som i The O.C där man kan stå och rosta och bre bagels på morgonen, det är viktigt!

Vad tycker du är det viktigaste att tänka på när man letar bostad i Stockholm?
– Man måste tänka på hur fastighetens ekonomi ser ut, om det är en äkta eller oäkta förening. Man måste tänka på att inte ge för mycket för ett läge som inte är stabilt, man måste satsa på något lukrativt så du vet att den dagen du säljer så är du garanterad att få tillbaka samma belopp som du köpte den för!

– Köp gärna inte något som är topprenoverat utan något som kanske behöver ett uppgraderat badrum eller kök, då kan du ha det som projekt under den tiden du bor där och på det sättet utveckla värdet i din bostad.

Mogis blogg

“Både jag och min man är helt sålda på vintage”

Hanna1

Hanna Bastin är 38 år, bor i Stockholm och arbetar som inredare, stylist och scenograf. Här berättar hon om sin utbildning, trender och de vanligaste fällorna folk gör i sina hem.

Vad har du för bakgrund?
– Jag har en lång utbildning inom kläder/mode, gick både Parsons i N.Y, tillskärrarakademin samt Beckmans modelinje. Mitt mål var att jobba som kostymtecknare. Jag  jobbade också som det i några år efter examen, både med teater och tv, men mitt arv (båda föräldrarna är scenografer) blödde igenom och jag började arbeta mer och mer med dekor/scenografi. Jag startade 1998 ett företag som arrangerade stora fester/bröllop med teman och dekor som specialitet med två vänner. Vid sidan om tog jag mer och mer inredningsuppdrag till privatpersoner och för ca 3 år sedan bröt jag mig loss från eventbranchen och lever gott på mina renoverings- samt inredningsjobb.

Hanna berättar att trenderna i inredningsbranschen kommer och går, kanske inte lika snabbt som modebranschen, och det kommer alltid att finnas klassiker som är svårt att sätta årtal på. Just nu är det den “egna” stilen som gäller, den får man genom att köpa nytt, köpa antikt, loppis, blocket och helst av allt ska man ha ärvt.

Vilken är den värsta inredningsmissen?
– Köpa allt nytt, att inte ha bokhyllor, tavlor m.m så att hemmet ser “homestylat” ut.

Hur inreder du hemma?
– Jag tycker det är viktigt att anpassa inredningen efter lägenheten/huset. Bor man i nybyggt som jag gör nu så kan man ösa på med kristallkronor , gamla 50-tals möbler m.m. Bor man i sekelskifteshus är det roligt att ta in väldigt moderna saker i hemmet.

Både jag och min man är helt sålda på vintage och gamla fina saker, klassiker och nästan allt i vårt hem har en historia bakom sig. Vår gemensamma dröm är att hitta en gammal paradvåning som ingen har gjort något med på 100 år och vi ska bara varsamt återställa allt, INTE riva väggar och öppna upp utan låta prången vara kvar. Jag måste bara bli miljonär först, säger Hanna och skrattar.

Bilder från Hannas lägenhet i Stockholm

Hanna2

Hanna3

Hanna Bastin – En inredares dagbok

Ett glatt tema!

Formex

Formex är en inredningsmässa som hålls två gånger per år. Mässan har cirka 850 utställare, 25 000 fackbesökare och 800 mediarepresentanter.

Nästa Formex äger rum den 12-15 augusti 2010 på Stockholmsmässan och temat blir “happy”. Vi lever numera en livsstil där vi gör saker tillsammans! Genom exempelvis Facebook, bloggar och Twitter bjuder vi mycket på oss själva.Vi visar vad vi kan, vad vi gör och mycket mer.

“Happy” handlar inte om att styla utan om att inreda enkelt. Gammalt blandas med sprillans nytt och kanske även hemmagjort och hantverk och ateljékänsla är fortsatt superaktuella. Vad gäller färger är det pasteller som gäller tillsammans med ett par starkare färger. Mönstren går i småmönstrat, rutigt, randigt, blommigt och en bas av gråa nyanser.

Formex hemsida