Maria Mollstedt: “Skit in, skit ut”

maria-mollstedt-myshowroom

OM läran om nutrition enbart handlade om protein, kolhydrater och fett, vore det ju lekande lätt att sköta kosthållningen på ett bra sätt. Men nu är det ju faktiskt lite mer komplext än så, nutrition kan faktiskt vara förebyggande friskvård!

Kan man äta sig sjuk måste man kunna äta sig frisk eller åtminstone äta för att undvika att bli sjuk. En kosthållning som bidrar till en övervikt medför alltid en högre sjukdomsrisk, om detta råder det bland de lärda ingen tvist. Men även om den sämre maten inte medför någon direkt övervikt, kan det säkerligen få konsekvenser på sikt. Det kanske uppenbarar sig, att den där hälsan inte alls stod bra till med dig.

Vänder mig emot det kompensationstänk kring kost och träning som allt som oftast hörs, då resonemang bland lekmän förs. Energi in och energi ut, verkar ibland vara det enda som räknas eller som gemene man kan relatera till. Har en vara ordet protein i benämningen, måste den ju vara bra, eller? Kolhydraterna ska vara långsamma, annars är de ingenting att ha? Om fettet är mättat är det sämre än bra, eller hur var det nu de sa?

Alla vill ha hälsan men ytterst få är beredda att jobba för den. Vi söker genvägar och räds inga senvägar. Söta saker som ersättning för socker är vardagsmat och vi häller kalorilösa såser över vår mat. Måttet är väl ändå rågat då vi hashtaggar proteinbars med ett engelskt uttryck för ren mat. Mycket fokus tycks cirkulera kring balansen mellan energikonsumtion och förbrukning med ett underliggande viktmål, inte så mycket på hur människan där inuti mår. Vad hände med vitamin och mineral, de där pajsarna har jag hört ska vara bra.

Skit in, skit ut var det någon annan som sa, det tycker jag summerar helheten bra.

Text: Maria Mollstedt

Maria Mollstedt – Där det extrema är normalt ››

Maria Mollstedt – Myten om styrkan ››

Maria Mollstedt – En hjärtefråga ››

Maria Mollstedt – Ett enkelt hälsotips ››


MER OM MARIA

maria-mollstedt

Namn: Maria Mollstedt
Ålder: 32 år
Yrke: Egen företagare, Ren Styrka www.renstyrka.se
Aktuell med: Kost- & träningscoach på Myshowroom.se
Blogg: mmollstedt.myshowroom.se

"Min stora passion här i livet, bortsett från maken och våra två gemensamma barn, är ren kosthållning och genuin styrketräning. Idag driver jag det egna företaget Ren Styrka där jag individuellt coachar andra, motionärer som atleter, med både kost och träning utifrån deras specifika mål."


Fotograf: Jimmy Croona

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.