Maria Mollstedt: “Myten om styrkan”

maria-mollstedt-myshowroom

Skulle inte tro att någon menar något faktiskt illa men okunskapen är stor och hur man framställer sin strävan kan faktiskt provocera någon, mer än okunnig må tro. Vill inte börja träna tung styrka av risken för att bli ”för stor”, vill ju inte ha bulliga muskler eller alltför tydlig definition. Om ni snälla, rara bara visste vad som krävs för att en kvinna ska kunna utveckla sin muskulatur och vad det innebär att träna för att forma kroppen till en hårdare struktur skulle ni också trängas bland hantlarna, istället för att bara gå på tur.

Om det vore så enkelt som att lösa ett gymkort och köpa en burk med protein skulle jag inte lägga ned riktigt så mycket tanke och tid på att nöta, variera, repetera och utfallet från varje satsning värdera. Om man över natten skulle kunna gå från ordinär till vansinnigt muskulär, på helt laglig väg, skulle nog varken jag eller någon annan i min bekanta svär så detaljerat och dedikerat fokusera både träning och kost på utveckling av kroppens massa, välmående och form. Det är en livsstil som, om man sköter sina kort i leken korrekt, ger resultat över lång tid.

En helt otränad och ovan kropp kan visserligen få en hel del resultat i en satsnings inledande fas genom styrning av både träning och kost men det är ändå inte i närheten utav, eller ens jämförbart med att ta sig i tävlingsform. För att en kvinnokropp ska utvecklas muskulärt och få en antydan till bullig, väl definierad form krävs år och åter år av både tung och hård styrketräning men även en uttänkt, väl planerad och riktad kost. Sådana resultat snyter man inte ur näsan direkt, inte ens under en kall novemberkväll.

Att välja bort aktivitet med hantlar och annat skrot för att man som kvinna inte vill bli biffig eller stor känns nästan som skymf mot oss som sliter hårt vareviga dag och eftersträvar just dessa resultat. Mot oss kvinnor som strävar efter att utveckla en muskulär form, har vi en relativt låg nivå med testosteron. Till skillnad från vår motpol som av detta anabola hormon har en naturligt hög halt i kroppen, som i sin tur stöttar deras satsningar i gymmet när de ger allt och mår toppen.

Att tilläggas bör, att styrketräning även ger varaktiga resultat på sikt, för den kvinna eller man som vill gå ned i fett-vikt.

Text: Maria Mollstedt

Maria Mollstedt – Där det extrema är normalt ››

Maria Mollstedt – Myten om styrkan ››

Maria Mollstedt – En hjärtefråga ››


MER OM MARIA

maria-mollstedt

Namn: Maria Mollstedt
Ålder: 32 år
Yrke: Egen företagare, Ren Styrka
Aktuell med: Kost- & träningscoach på Myshowroom.se
Blogg: mmollstedt.myshowroom.se

"Min stora passion här i livet, bortsett från maken och våra två gemensamma barn, är ren kosthållning och genuin styrketräning. Idag driver jag det egna företaget Ren Styrka där jag individuellt coachar andra, motionärer som atleter, med både kost och träning utifrån deras specifika mål."


Fotograf: Jimmy Croona

3 thoughts on “Maria Mollstedt: “Myten om styrkan”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.