Maria Mollstedt: “En hjärtefråga”

mmollstedt-traningscoah

Ett ämne som ligger mig lite extra varmt om hjärtat, som i vår tid upprör känslor, grupperar människor och på ett eller annat sätt berör, trots att det ofta är ett individuellt val som egentligen ingen annan direkt stör. Ett ämne som alla levande och tänkande ting har en relation till, vare sig de vill eller inte vill. Ett ämne som tål att tänkas på om man bryr sig om hur kroppen mår, sina kommande antal levnadsår och vilken kvalitet som de där åren kan få.

Ämnet som jag ovan smyger kring, likt katten med skålen full av het gröt är det som vi i alldagliga ordalag benämner som mat.

Äta bör man, annars dör man. Äta gör man men lik förbaskat dör man. Vi har ett snedvridit och ojämnt fördelat problem på denna jord där vi alla, efter bästa förmåga hankar oss fram och bor. Någon funderar på hur man ska få mat på sitt bord att mätta både föräldrar, stora syster och lillebror medan man i andra delar på detta klot tampas med att motstå ett lättillgängligt och överflödigt utbud, för att inte bli för stor.

Det som de både olika världsproblemen har gemensamt är att lösningen inte över natten lär ske och den kräver förändring som sätter inbitna vanor och beteenden på spel.

"Erfarenheten av att först snabbt gå ned i vikt men sedan lika snabbt upp igen lämnar ärr av smärta och fula spår av misslyckanden"

För den enskilde i ett I-land kan dock det enkla alternativet av lösning på det närliggande problemet kännas mer tillämpbart. Få är de som tackat nej till att äta kakan men ändå ha den kvar. Någon vill göra det riktigt enkelt för sig, hoppar på en dagsfärsk diet med tidningssvärtan fortfarande kvar och därmed rullar den bekanta jojo:n igång av egen fart. Erfarenheten av att först snabbt gå ned i vikt men sedan lika snabbt upp igen lämnar ärr av smärta och fula spår av misslyckanden.

I början kanske allting känns bra. Nu äntligen ska det bli andra bullar och nya tag. Du ska minsann följa din plan glad i hågen och belönas med ett fint gensvar på den mytomspunna personvågen. Dieten med den senaste bokstavs-/sifferkombinationen följs efter konstens alla regler och media eldar frekvent på med tips på recept och skildringar av lyckade exemplar av hur bra det kan gå. Men, när insatsen är över, när pulvret är slut och tidningarna hyllar nästa slående diet som gör debut och när individen återgår till att leva sitt liv normalt står man där, ensam kvar. Få är de som då orkar bibehålla sitt fina resultat.

"Ta det i små steg över tid eller starta med en rejäl spark där bak"

För varaktiga resultat krävs en förändring av livsstilen så klart. En förändring av de faktorer runtomkring som bidrar till att man hamnar i en negativ spiral och har svårt att förhålla sig sunt till mat. Ett koncept som verkar lite för bra eller lätt, levererar ofta slätt. Ta det i små steg över tid eller starta med en rejäl spark där bak är mitt råd till den som vill göra slag i sak. Framförallt bör man med insikt och kunskap lägga upp en långsiktig plan och inte förlita sig på quick-fix dag efter dag.

För problemet med svält önskade jag att det fanns ett enklare svar som inte ställde några motkrav.

Text: Maria Mollstedt

Maria Mollstedt – Där det extrema är normalt ››

Maria Mollstedt – Myten om styrkan ››

Maria Mollstedt – En hjärtefråga ››


MER OM MARIA

maria-mollstedt

Namn: Maria Mollstedt
Ålder: 32 år
Yrke: Egen företagare, Ren Styrka
Aktuell med: Kost- & träningscoach på Myshowroom.se
Blogg: mmollstedt.myshowroom.se

"Min stora passion här i livet, bortsett från maken och våra två gemensamma barn, är ren kosthållning och genuin styrketräning. Idag driver jag det egna företaget Ren Styrka där jag individuellt coachar andra, motionärer som atleter, med både kost och träning utifrån deras specifika mål."


Fotograf: Jimmy Croona

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.