Intervju med Nicoline Artursson

 5 

Nicoline Arthursson är 18 år gammal och studerar ekonomi i Paris där hon bott i snart ett år. Av en slump blev hon modell och jobbar just nu för ett av världens absolut hetaste märken. Vi tog kontakt med tjejen för att höra hur det egentligen är att vara modell, vad hon gör om dagarna och vad hon har för tips till andra som drömmer om en modellkarriär.


Hur blev du modell?
– Det startade när jag var 14 år. Har alltid fått höra att jag borde bli modell och det ena och det andra av folk men faktiskt har det inte riktigt varit riktigt min grej. Men en dag skulle jag handla kläder på nicco butiken i Halmstad (lite kul att den heter just ”nicco”) sökte de modeller för deras kampanjer. Jag blev ombedd att anmäla mig så då gjorde jag det och blev sedan utvald. Därefter har fotografen som fotade mig för nicco-kampanjen använt mig till flera olika fotojobb. Har bland annat varit på helsida i SOLO, Veckorevyn, Amelia och fler modetidningar för telefiket och till och med gjort modelljobb för konst av Jesper Petersson som har flera vernissager i Sverige. Därefter kom jag i kontakt med modellagenturer och på så sätt har det bara vuxit. Gått en hel del modevisningar också. Nu senast förra veckan blev jag jagad av en kille som vill att jag ska börja jobba för deras agentur i Paris, Hypemodels.


4 


Har det alltid varit en dröm?
– Det har absolut inte varit en dröm för mig, vilket kan låta lite konstigt. Jag har egentligen alltid varit den lite mer pojkaktiga tjejen. Smink och mode kom väldigt sent in i mitt liv då jag bara har fokuserat på idrott. Tränade friidrott och truppgymnastik på elitnivå när jag var yngre. Däremot har jag alltid älskat Barbiedockor och att klippa deras hår och såvidare samt styla dem, vilket har konstaterat till att jag nu också älskar att hålla på med att få fram en så kallad ”djuphet” i fotona jag själv fotar och skapa kreativitet. Jag har fortfarande inget riktigt trån över att ”jag måste bli top fashion modell” men känslan och det pumpande adrenalinet att leverera inför en kamera eller inför publik på catwalk är enorm. På Abercrombie & Fitch i Paris som jag nu jobbar på är vi mera ”rörande-modeller” vilket passar mig perfekt. Det är som ett levande disco, vilket är super då jag älskar att dansa.

Vad är Abercrombie & Fitch?
– Abercrombie & Fitch är ett världsledande märke som finns runt om i hela världen. De har en tvillingbror kan man säga och det är märket Hollister, ungefär samma sak. Deras motto är ”Casual Luxury”. Istället för att ha vanliga butiksbiträden har dem modeller i butikerna som dansar och ska göra stället mer harmoniskt. De väljer själva ut modellerna så i princip kan de flesta söka, eftersom de inte vill ha några pinnsmala rangelben. Killarna är mycket vältränade och har oftast ingen tröja på sig, också mycket därför många tjejer kommer till butiken, just för att fota med dem men även oss tjejmodeller. Du kan känna Abercrombie butiken på långt hål då de har sprayat hela byggnaden och utanför med deras speciella parfym. De spayar även kläderna. Alla modeller får ej ha något smink heller utan Abercrombie betyder att allt ska vara naturellt. Abercrombie jobbar också mycket med att de har olika så kallade öppningsrepliker beroende på vilket land, när kunderna kommer. I Paris kommer vi säga ”Hey, what’s going on”. Abercrombie är också kända för att de spelar så hög musik att man knappt hör vad den andra säger, det är en levande discoteksklubb och det är mörkt i butiken.


1


Vad innebär det att du jobbar för dem?
– Jag kommer jobba som modell för dem vilket innebär olika poster. Vissa kommer att vara kameratjejer och de är de som står i ingången tillsammans med några killar och säger öppningsrepliken sen frågar om kunderna vill ta foton, vilket de oftast vill. Det är en sorts kamera där bilderna kommer ut direkt. Vi dansar även i butiken, hjälper till med kunderna, ha koll så ingen snor något, då vissa va oss kommer få walkie-talkies. Vi recruitar folk också vilket betyder att vi letar efter fler modeller. Vi hjälper också till the managers men  framförallt med det hela av att vara modell vill ju kunderna helst ta en massa foton med oss. Vi jobbar också i the fitting room där kunderna provar kläderna.


Som jag har förstått är det väldigt viktigt att du kan franska. Hur går det med den?
– Eftersom jag rör mig ständigt i Paris och fransmännen inte talar så värst god engelska måste jag kunna franska. Visserligen pratar en del engelska på jobbet men franska är det som gäller. Jag håller på att tenta av det sista nu och jag tycker sen jag kom hit till Paris sen förra året har min utveckling varit enorm. Jag förstår i princip exakt vad de säger och jag kan samtala i diskussioner samt föra mig i dialoger.


3


Du skriver i din blogg att det inte bara handlar ”om att vara söt” för att vara modell för Abercrombie & Fitch. Vad är de andra kraven?
– Reglerna är mycket stränga i Abercrombie & Fitch, minsta lilla snedsteg och du ryker direkt. Kan låta lite väl hårt men sådana är reglerna. Det kan låta som mitt jobb är mycket av att bara stoja runt i butiken men det är det verkligen inte. För att ha detta jobbet krävs mycket ansvar eftersom the managers inte har tid att springa och leka babysitters åt oss anställda utan man måste snabbt kvick lära sina poster. Det handlar mycket hur man för sig i samtal och är engagerad i sitt arbete. Även fast vi jobbar som modeller får vi även göra mycket annat och det gäller att vara på alerten. Kommer man försent blir dem riktigt sura. Skulle man börja flirta med någon utav kunderna och byta nummer ryker man direkt. Så för Abercrombie är att vara söt, att man är smart och klipsk.


Berätta om det stora eventet som kommer att hållas imorgon?
Abercrombie & Fitch har flugit hit de mest eftertraktade modellerna från varje butik i hela världen som nu stått uppradade från förra veckan då det redan då vimlats med folk. Det kommer stå de 50 snyggaste killarna utanför portarna till öppningen och det kommer att vara fullt med musik. Kön utanför butiken kommer att vara enorm. Det är lite secret informtion om det kommer ske ett event utanför butiken innan så det kan jag tyvär inte avslöja nu. Under själva eventet kommer det vara uppradat med fotografer och filmteam, dock är det förbjudet med papparazzi i Paris.


2


Pressfotografer och filmteam har vimlat runt er hela veckan. Hur känns det?
– Det är något utav det häftigaste. Vi har blivit fotade en och en på bakgården inne av Abercrombie butiken av pressfotografer och jag kan säga att känslan sprutar igenom kroppen. Det är rätt kul när de amerikanska managers säger ”très jolie” med engelsk accent, vilket på franska betyder mycket vacker. Jag skrattar lika mycket varje gång. Jag har även fått stå med killarna utanför butiken då män velat ta foton med mig. Så himla kul när det kommer fram och frågar –får jag/vi ta foto med dig? Och när de sedan gratulerar till jobbet. Filmteam har även varit och förfilmat inför eventet.

Vad är det roligaste respektive tråkigaste med ditt jobb?
– Butiken är på hela fyra plan så det är mycket springandes upp och ner men det ger ju i och för sig bara motion. Det är ju som sagt som att stå i en nattklubb som aldrig stänger. Finns inte mycket negativt förutom att alla springer hux flux och det kan vara riktigt rörigt ibland. Ibland är det långa köer när vi ska checka in på jobbet och checka ut. Alltihopa är riktigt amerikansk så att när vi kommer till jobbet drar vi våra kort och när vi är klara drar vi igen då ser datorn hur många timmar vi jobbat. Det bästa med Abercrombie är att jag fått möta otroligt motiverade ambitiösa människor och ständigt möter. Varje gång möter jag någon ny på jobbet och arbetskraften är enorm. Alla som är på Abercrombie visar en vilja på att de faktiskt vill göra något med deras liv och man lär sig mycket här hur man kan vara öppen mot människor på olika sätt.  


5


Vad har du för tips och råd att ge andra tjejer som suktar efter ditt jobb?
– Jag har fått många förhoppningar och nedslag av agenturer men jag har aldrig gett upp utan bara fortsatt att skicka in nya bilder och vips så smäcker det till. Det man alltid ska komma ihåg är att det är en själv som påverkar framtiden, ingen annan. Man ska absolut inte vara rädd för att få ett nej för då kommer man ingen vart och jag brukar tänka vad kan hända om jag skickar in en ansökan, jag kan ju inte mer än få ett nej. Det är bara ett ord och det finns så många vägar i livet, men det är du själv som väljer. Sedan måste man inte heller vara med i en modellagentur för att vara modell. Abercrombie är ett sådant bevis och det älskar jag dem för, eftersom de vill ha in friska, sunda naturella människor, alltså inga tunna där det ser ut som deras ben kommer gå av mitt på tu OCH man behöver inte vara över 1.70cm. Sedan tycker jag att ödet är som ödet blir, är det meningen att du ska vara en arkeolog då blir du det, är det meningen att du ska vara modell så blir du det. Självklart kan man påverka detta men rusa inte in i något om du inte är säker. Tro på er själva, det kommer man långt med i livet. För i verkligheten har du dig själv endast att lita på!


HÄR hittar ni Nicolines blogg.

  

2 thoughts on “Intervju med Nicoline Artursson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.